CURRENT ACTIVITY

Saturday, 28 September 2013

SING ALONG


                                                   SING THIS ALONG AND ENJOY YOURSELF...
                                                        ENUNCIATE YOUR PRONUNCIATION!

BURUNG PALING LAJU


Tahukah anda burung apakah yang paling laju didunia?

Pemenangnya tidak lain tidak bukan ; helang peregrine yang sedang menjunam. Ia bukan sahaja burung paling laju, malah binatang paling laju ketika menjunam.

Pernahkah anda menonton perlumbaan kereta laju?Setiap pemandu akan cuba memandu dengan laju demi untuk menjadi juara perlumbaan.Pernahkah anda terfikir kelajuan km/j yang dicapai oleh pemandu lumba kereta?. Kereta ‘formula one’ boleh memecut sehingga 350 km/j

Bagi helang ini,mereka  boleh memecut lebih dari 300 km/j. Bukankah ini mengkagumkan?
 
 
 
 gambar helang peregrine sedang menjunam
 
 
                                          video youtube menunjukkan
                       helang peregrine sedang menjunam
 
Sumber
http://earthsky.org/earth/fastest-bird

Friday, 13 September 2013

DRUNKEN LORIKEET

WHEN THE WET SEASON approaches in Darwin and the mercury starts to climb, locals often turn to drink. But for wildlife carers it's the drunken birds - red-collared lorikeets to be exact - that are causing problems.

Carers in Darwin say they are bracing for hundreds of sick birds, as the annual 'drunk lorikeet' season rolls around. It happens each year towards the end of the dry season and the beginning of the wet in October-November.

Experts say they are not sure if the lorikeets are actually drunk, but they do have tell-tale symptoms. "They exhibit odd behaviour like falling over or difficulty flying [and] they keep running into things," says Darwin vet Dr Stephen Cutter from The Ark Animal Hospital.






COURTESY OFhttp://www.australiangeographic.com.au/journal/drunken-parrot-season-starts-in-the-northern-territory.htm

Sunday, 25 August 2013

CARA UTK PANDAI BAHASA INGGERIS



http://fatehaasmuni.blogspot.com/2011/08/cara-cara-nak-tingkatkan-penguasaan.html

Cara-cara nak tingkatkan penguasaan bahasa inggeris

oleh;Fateha Asmuni

Sekarang ni aku baca dalam paper, macamana nak tingkatkan penguasaan english dalam kalangan pelajar.. Penguasaan bahasa inggeris yang lemah dikatakan akibat masa yg diperuntukkan untuk belajar subjek tersebut adalah tidak mencukupi...emm...ye ke???

Sebenarnya, kite tak boleh harap kat cikgu english kita 100%.. English ni bukan mcm matematik, bukan macam sejarah... Subjek2 tu boleh score dengan belajar ikut sukatan... ikut syllabus la kirenye... English ni lain sikit... Kite tak boleh nak harap cikgu kite ajar drpd basic grammar sampailah ke speaking... Susah... Aku pernah tanye pd cikgu english.. susah tak nak ajar B.I...die ckp..english ni sebenarnye tak boleh nak diajar...kene usaha sendiri sebenarnye..yg boleh diajar cume tatabahasa n cara-cara jwb soalan, macam format soalan...  Aku setuju dgn cikgu ni... English tu bahasa...bahasa ni kene biasakan dalam hidup seharian... Kalau belajar english tiap hari kat sekolah, tapi kat rumah tak de praktis ape2, boleh ke jd pandai?? tak boleh kan... Mungkin kita boleh ingat cikgu ajar grammar macamana, tapi benda tu belum tentu kita dapat guna dlm setiap aspek.. Vocabs tu yg paling penting... Nak harapkan cikgu bagitahu setiap maksud ayat yg kita tak faham?? nak 'learn a word a day'??? Boleh...semua tu cikgu boleh buat..tapi kite sendiri kene usaha jugak..  Kat sini aku nak senaraikan cara-cara nak tingkatkan penguasaan bahasa inggeris..jom sama-sama belajar..

1. Kena ada kamus.. Kamus buku tetap yg terbaik bagi aku... Sebab apa aku cakap kamus buku tu yg terbaik?? sebab, kite akan belajar macamana nak cari word kat dictionary..mase nak cari word yg kita nak tu, mungkin kita akan jumpa word2 lain yg kite tak pernah dgr..so, kita boleh tambah vocabs kita...

2. Kena belajar grammar sendiri.. Grammar tu banyak...jgn harapkan time belajar kat sekolah je.. Kat rumah pun kena sediakan buku grammar.. Beli la kat kedai..baru bape ringgit..

3.Jangan kedekut beli bahan bacaan.. beli la novel2 yg englishnye power..mcm harry potter.. kalau rase harry potter mahal sgt, beli je la yg keluaran malaysia..banyak..Tak kan la xsanggup beli buku kot..beli top up boleh plak... :D

4. Baca la buku.. Baca buku tu sumber segala ilmu tau x..kita baca, pastu praktikkan..baru senang nak pandai... Mulakan dgn buku2 yg utk beginner..jgn malu la nak baca buku english yg cerita-cerita kanak2.. aku penah beli Little Red Riding Hood mase aku form 4..rm 3.90 je..aku baca je..tak malu pun... :)

5. Speaking la dgn kawan2....Cari kawan2 yg boleh layan korang speaking... jdkan kawan tu tempat kita belajar..bukan tempat kite ajak enjoy 24 jam... ape guna kawan kalau tak dpt tolong kita kan?? ajak la dieorang speaking jugak.. Takkan la ajak speaking pun tak nak kan?? bile ajak hisap rokok, ponteng sekolah, ramai pulak pengikutnye..bile ajak speaking, semua lari.. :D

6. N bg pihak berwajib, pastikan english teacher tu betul2 boleh ajar english... memang ambil course english la kiranye.. (ade ke yg tak xamek course english leh jd cikgu english ek??? ape la aku ni.. huhu)... N pastikan pembelajaran tu fun... xstress... jgn la salin karangan panjang lebar...english ni more to activity..presentation..reading...group discussion..mcm tu baru best nak belajar..tak gitu??

Tu je la tips2 kali ni... Harap2 berguna utk masa kini dan masa hadapan.. insyaallah... Salam..

YOU'RE UNIQUE ; LOVE YOURSELF


Ever feeling down?Think that no one wants and loves you at times? Well come and think about this for a moment. There’s a saying..ta have people liking you means you have to like first…to have people loving you, you must love and value yourself first!But not to a point of being too selfish!

 
Okey, let’s go back to our point now…why are you unique.

Think what a remarkable, miraculous thing it is to be you! Of all the people , since the beginning of time, not even ONE of them is like YOU!

 


No one who has ever lived or is to come to this earth has had your combination of abilities, talents, friends, acquaintances, burdens, sorrows and opportunities.

 
No one’s hair grows exactly the way yours does. No one’s finger prints are like yours. No one has the same combination of secret inside jokes and family expressions that you know.
 

The few people who laugh at all the same things you do, don’t sneeze the way you do.. No one is loved by the same combination of people that love you – NO ONE!

 
No one before, no one to come. YOU ARE ABSOLUTELY UNIQUE!
 

Enjoy that uniqueness. You do not have to pretend in order to seem more like someone else. Cherish yourself. Be proud of it.

You were meant to be different.
 

If you did not exist, then there’s something missing from the plan for humankind.

 
No one can reach out to others in the same way that you can. No one can speak your words. No one can convey your meanings. No one can comfort with your kind of comfort. No one can bring your kind of understanding to another person.

Importantly, no one can smile your smile.

Treasure your uniqueness. It is a gift given only to you. Enjoy it and love it !

 

Tuesday, 20 August 2013

Albert Einstein







Albert Einstein (14 Mac 1879 – 18 April, 1955) adalah seorang ahli fizik teori berbangsa Jerman yang telah dipandang sebagai ahli sains yang teragung pada abad ke-20. Beliau mengemukakan teori kerelatifan dan membuat banyak sumbangan utama kepada perkembangan mekanik kuantum, mekanik statistik dan kosmologi. Einstein telah dianugerahkan dengan Hadiah Nobel dalam bidang Fizik pada tahun 1921 bagi penjelasannya mengenai kesan fotoelektrik dalam tahun 1905 serta "khidmatnya kepada Fizik Teori".

Dilahirkan di Ulm di selatan negera Jerman anak kepada Hermann Einstein dan Pauline, Einstein dibesarkan di Munich. Walaupun beragama Yahudi, keluarganya tidak mengamalkan agama. Einstein tidak berupaya bertutur sehingga berumur tiga tahun. Menurut teori terbaru tentang perkembangan mentalnya, beliau dianggap menghidapi sindrom Asperger, sejenis penyakit yang berkaitan dengan autisme.
Pada tahun 1894, keluarga Einstein berpindah ke Milan selepas kegagalan perniagaan elektrokimia ayahandanya. Einstein dihantar oleh ibubapanya ke Switzerland untuk menghabiskan pendidikan menengah selepas kegagalannya dalam peperiksaan kemasukan "Institut Teknologi Persekutuan Swiss" (Eidgenössische Technische Hochschule) di Zurich disebabkan kegagalannya bahagian sastera walaupun beliau sungguh kukuh dalam bahagian sains dan matematik. Pada 1896, Einstein menyerahkan kerakyatan Jermannya untuk mengelakkan pengerahan tentera dan menjadi seorang yang tidak bernegara.
Selepas menghabiskan pendidikan menengahnya, Einstein memasuki Institut Politeknik Zurich selama empat tahun untuk mengambil pengajian perguruan bagi mengajar sains di sekolah menengah. Walaupun cerdik, beliau bukan merupakan seorang penuntut yang luar biasa. Pada tahun 1900, Einstein mencapai diploma perguruannya dan diterima sebagai rakyat Switzerland pada 1901.
Einstein mati pada pukul 1.15 pagi, 18 April 1955 di Hospital Princeton di New Jersey. Mayat beliau dibakar pada hari yang sama tanpa sebarang adat istiadat di Trenton, New Jersey mengikut hasratnya. Abu mayatnya disebar di lokasi yang tidak dapat dipastikan.
Dr. Thomas Stoltz Harvey, ahli patologi yang melaksanakan autopsi Einstein, telah mengawet otaknya. Walau bagaimanapun, Harvey tidak mendapati sebarang yang luar biasa mengenai otak Einstein, akan tetapi pada 1999, analisis lanjutan oleh sepasukan di Universiti McMaster mendedahkan bahawa otak Einstein tidak mempunyai bahagian operkulum parietal. Sebagai ganti, lobus parietal inferiornya lebih lebar sebanyak 15% daripada yang biasa. (Bahagian parietal inferior bertanggungjawab kepada pemikiran matematik, kognisi visuospatial, dan imejan pergerakan.) Otak Einstein juga didapati mengandungi 73% lebih banyak sel glia daripada otak yang biasa.

Anugerah-anugerah
Einstein telah menerima banyak anugerah anumerta, termasuknya:
  • Tempat ke-10 dalam "Senarai Seratus Tokoh yang Berpengaruh Dalam Sejarah" oleh Michael H. Hart pada 1992;
  • "Tokoh Abad" oleh Time pada 1999;
  • Tahun 2005 telah dianugerahkan sebagai "Tahun Dunia bagi Fizik" dan diraikan di Simposium Einstein oleh UNESCO kerana berbetulan dengan Perayaan Seratus Tahun "Kertas kerja Anus Mirabilis",

Nama Einstein juga telah dipergunakan untuk:
Disunting dari Wikipedia

The Fruitcake Special

 



This is an overview of the story by  Naillimixam

Wednesday, 24 July 2013

DNA Queen?


Have you ever thought who made the breakthrough and find out about the DNA structure? Well here is a short article based from few articles on the net.

 

Who is she?
 
 
 She is Rosalind Franklin, DNA scientist
 
Franklin is best known for her work on the X-ray diffraction images of DNA which led to the discovery of the DNA double helix.
 

She was a British biophysicist and x-ray crystallographer Rosalind Franklin, whose research led to the discovery of the structure of DNA.

Franklin was born in Notting Hill, London on 25 July 1920

Franklin also made critical contributions to our understanding of the molecular structures of RNA, viruses, coal and graphite.

She died from ovarian cancer in April 1958, aged just 37.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rosalind_Franklin
http://www.guardian.co.uk/technology/2013/jul/25/rosalind-franklin-google-doodle

Sunday, 21 July 2013

MORE PUN FOR YOU



pun of the day
 
 

 


“The best way to communicate with a fish is to drop them a line.”

The play here is ‘drop them a line’
 

There’s two meaning of this phrase

1.   Contact them with a telephone call
 
 
 
 

2.   Catch the fish using fishing line.